Синдикати и бизнес единни, че предложените от правителството механизми трябва да бъдат

...
Синдикати и бизнес единни, че предложените от правителството механизми трябва да бъдат
Коментари Харесай

Две пенсии или една? Избор до последния ден, за да не страдат най-бедните и богатите (Графика)

Синдикати и бизнес единни, че предложените от правителството механизми би трябвало да бъдат дооправени

Втората пенсия да се трансферира до последния ден преди пенсионирането, с цел да няма ощетени и хората да не избират “на сляпо ” какво е по-изгодно за тях. Това желаеха и от бизнеса, и от синдикатите на съвещание на тристранката. То бе свикано онлайн от вицепремиерката Марияна Николова, с цел да разиска измененията в Кодекса за обществено обезпечаване. Всички с изключение на КТ “Подкрепа ”, поддържаха текстовете, само че с редица забележки.

Около 17 хиляди дами, родени през 1960 година, ще са първите с втора пенсия от частните фондове през есента на 2021 година Въпреки понижението на редукцията на държавната пенсия до 9% вместо досегашните 20 на 100 към момента ще има хора, които ще бъдат ощетени и за тях две пенсии ще бъдат по-малко от една. За да се избегне проблеми,

страната

предложи период

до 30 юни,

в който изпусналите 5-годишния период към 200 хиляди дами, родени сред 1960 и 1964 година, да могат да трансферират парите си в Национален осигурителен институт. За останалите над 3 млн. инвеститори в частните фондове има комплицирана скица за избор (виж таблицата).

“Единственото заслужено решение по отношение на периода е да се даде право на хората да избират дали да си трансферират парите от универсалните фондове (или да получават две пенсии) все още на пенсиониране. Едва тогава те ще знаят сигурно имат ли нужния стаж за пенсиониране от фонд “Пенсии ” на ДОО, имат ли задоволително средства в универсалните фондове, както и кое би било действително най-изгодно за тях, а не за средностатистическия обезпечен ”, обясниха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според тях ощетени с предлаганите периоди за избор “на сляпо ” са хората, осигурявали се на минималните размери.

“Те биха изгубили своите средства, в случай че ги трансферират от повсеместен фонд, тъй като държавната пенсия няма да бъде увеличена, а поради минималния ѝ размер тя не може да бъде понижена ”, настояват от АИКБ.

Ощетени ще са

и хората с

повърхностен

застрахователен

стаж,

както и наследниците на умрелите обезпечени лица. За хората, осигуряващи се на високи приходи, които се чака да получат таван на пенсиите, също не било преференциално да се трансферират в Национален осигурителен институт.

Ощетяването на жители, с цел да се облагодетелства държавната хазна, е недопустимо, обявиха от работодателската организация.

Пенсионните сдружения да дават информация на всеки за размера на прогнозната добавка към пенсията във всеки миг, в който я изиска, само че наложително най-малко един път годишно, настояха от КТ “Подкрепа ”.

Три разновидността за погашение на спестените за втора пенсия пари предлага държавното управление – пожизнена пенсия, на разсрочено или еднократно заплащане. Първият вид ще се изплаща, в случай че размерът на спестеното в персоналната партида разрешава разпределяне на пенсия в размер, най-малко еднакъв на 15% от минималната пенсия за стаж и възраст. Така при 300 лева минимална пенсия следващата година втората би била не по-малка от 45 лева на месец.

Разновидности на пожизнената пенсия ще са такава с обезпечен интервал на заплащане или смесен вид с разсрочено до избрана възраст.

Хората с втора пенсия

ще могат да

я получат и

по-рано –

година преди да навършат възрастта за пенсия, от Национален осигурителен институт, само че това съгласно КНСБ не било заслужено. Условието е парите в партидата да разрешават пожизнена пенсия най-малко равна на минималната, или за 2021 година това са 300 лева

Разсрочено заплащане на втората пенсия ще има, когато парите в партидата не стигат за пожизнена, само че надвишават три пъти размера на минималната. Тоест за следващата година това са партиди, в които има насъбрани най-малко 900 лева В този случай месечното заплащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст. Или сред 45 и 300 лева

За най-бедните хора, в чиито партиди има насъбрани по-малко от 3 минимални пенсии, е планувано еднократно приемане.

4150 лева е междинният размер на персоналните партиди на най-възрастните в частните фондове съгласно данните от юни. А

първите пенсии

от втория дирек

ще са сред

20-35 лева на

месец

Това значи, че всеобщо ще са срочни или ще бъдат платени вкупом.

Поне един път годишно втората пенсия би трябвало да се актуализира, в случай че е пожизнена или разсрочена, планува планът. Гарантираният им размер обаче не може да понижава.

При гибел на пенсионера наследниците му имат право на дължимите средства, в случай че определеният артикул е пожизнена пенсия с обезпечен интервал на погашение. Ще се наследяват и средствата, ако пенсията се заплаща разсрочено.

“Вторият дирек няма за задача да дава наследствени пенсии, това е ангажимент на Държавното публично обезпечаване. Няма за какво да се изкривява предназначението на втория дирек, като се търси някакво многообразие, което да удовлетвори наследниците. На тях би трябвало да се дават насъбраните средства в партидите на умрелите обезпечени лица, само че съчетанието пожизнени пенсии от финансови схеми и заместничество не е решение ”, обявиха от КНСБ.

Фондовете ще подсигуряват, че пенсионерът ще получи минимум това, което е внесъл.

Втората да не се взема преди държавната

Втората пенсия също да се обвърже със стажа и да се дава при идентични условия с държавната, желаеха от Българската стопанска камара и КНСБ.

Сега пенсия от Националния застрахователен институт се получава при достигането на избрана възраст и стаж. Частната от универсалните пенсионни фондове обаче се дава при навършване единствено на възрастта за пенсиониране, а стажът няма значение. Така част от хората ще вземат първо спомагателната пенсия от универсалните пенсионни фондове. Но пък по този начин се обезпечава приход на възрастни хора, които няма по какъв начин да натрупат повече стаж.

35% от хората, които ще се пенсионират в идващите 5 години, ще получават единствено втора пенсия най-малко за 5 години поради тези условия, демонстрират сметки на фондовете.

Затова от БСК оферират до 2025 година хората да избират дали да се пенсионират единствено с възраст, или с възраст и стаж.

Другата разлика при приемането на двете пенсии е при ранното пенсиониране. Полицаи и военни в пенсия получават понижена пенсия от страната поради осигуровките към втория дирек, само че стартират да получават частната си, когато навършат възрастта за трета категория труд.

Основанието, на което настава правото за разпределяне на пенсия, следва да е еднообразно за държавното публично обезпечаване и за универсалните фондове – избраните в член 68, алинея 1 от КСО пенсионна възраст и застрахователен стаж, желаят от БСК.

Нонсенс е да не си придобил главната си пенсия, а да получаваш спомагателна – тя какво в действителност добавя, споделиха от КНСБ. “Още по-задълбочено става разминаването сред правата от двата стълба с въвеждането на опция да се получава спомагателната пенсия една година преди навършване на възрастта за пенсиониране, при изискване че насъбраните в партидата средства ще разрешат разпределяне на спомагателна пенсия, не по-ниска от минималната пенсия за стаж и възраст в солидарния дирек. Логиката е странна ”, пишат още специалистите от КНСБ.

Да се махне таксата върху осигуровките, а другите да се понижат

Управителите на пенсионни компании да се регистрират пред антикорупционната комисия

Таксите, които събират частните пенсионни сдружения, да бъдат съществено орязани, желаеха от КТ “Подкрепа ”.

В момента универсалните фондове събират две такси – до 3,75% върху всяка осигурителна вноска и до 0,75% годишна капиталова такса.

Държавата предлага да се вкара и трета такса за заплащане на частните пенсии, като тя ще се удържа на година и ще е до 0,5%. Това е записано в измененията в Кодекса за обществено обезпечаване. Така би трябвало да се пълнят аварийните фондове, които ще обезпечават парите за обезпечения размер на пожизнените и срочните пенсии.

Таксата за ръководство на фонда е рационално да бъде избрана на 0,3%, а не на предлаганите 0,5 на 100, желаят от “Подкрепа ”. Те упорстват да отпадне и първичната такса, против която лицето не получава никаква услуга, а и осигурителните вноски се събират и разпределят от Национална агенция за приходите.

“Ако някой, който разполага с пълномощия да сезира Конституционния съд, го направи във връзка с тази такса, тя евентуално ще бъде оповестена за противоконституционна. Второ, съществена смяна при установяване на капиталовата такса, която от началото и до момента се начислява върху всички средства по партидата на лицето, а не върху възможния позитивен резултат, както е разумно. Поради това частните пенсионни сдружения получават това самобитно възнаграждение от обезпечените, даже когато резултатът от тяхната активност е негативен ”, написа в позицията на синдиката.

Управителите на частните пенсионни компании да подават годишни заявления за приходите и имуществото си в КПКОНПИ, упорстват още от “Подкрепа ”.

“Те ръководят обществени средства, събирани наложително по силата на закона, и получават приходите си от осигурителните вноски на жителите. В този смисъл подсещаме, че членовете на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт са длъжни да подават такива заявления, без да имат на практика никакви пълномощия по повод разноските на института и без да получават възнаграждение за труда си по закон ”, обясниха от “Подкрепа ”.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР